2010. május 5., szerda

Süti-prototípus Szilviától


Ma egy naplóban akadtam rá egy jó kis receptre.Nagyon felcsigázott.
Szilviát jól kikérdeztem, mielött nekiláttam. Természetesen megkérdeztem, hogy nem-e haragudna, ha beirnám ide a receptet. És szabad utat kaptam. KÖSZÖNÖM SZILVIA!!
Mint utólag kiderült, voltak dolgok amiket én itt még nem láttam, mint például a piros zselatin, ugyhogy én inkább maradtam a szintelen változatnál.
Nekem maradt ki a rizses részéböl, de mivel nem akartam kidobni, igy kitaláltam, hogy egy alufolia tálca alját szép sorban babapiskótával kibéletem és arra töltöttem a rizses részt és a többi lépést ahogy le van irva. Nem áztattam be a babapiskótát, de nem is kellett volna, mert szivott magába annyi nedvességet, ami elég lett neki.
Ugyhogy ha valaki nem akar bajlódni a tésztájával, akkor szerezzen be babapiskótát.

Hozzávalók a tésztájához:
10 dkg sütömargarin
7-8 dkg kristálycukor
1 tojás
20 dkg liszt
csipet só

Lisztet, sót és a kristálycukrot összekeverem, elmorzsolom vele a margarint, hozzáteszem a tojást és összegyúrom. Kinyújtom akkorára, amekkora a tepsim. Tepsibe vele és elömelegitett sütöben, kb 200 fokon 20-30 percig sütöm. Amikor a széle elkezd barnulni, akkor már kész. Kiveszem és félreteszem hülni.

Hozzávalók túrós-rizses részéhez:
1 kávéscsészényi rizs
7 kávéscsésze tej
15 dkg cukor
30 g zselatin ( itt csak zselatinlapokat lehet kapni, úgyhogy én azt irom le, akinek másfajta van az kövesse a csomagoláson lévö utasitast)
fél kiló túró (itt sajnos csak nagyon krémes túrót lehet kapni ezért én mascarpone-val pótoltam)
kb 20 dkg mascarpone

A rizst a tejjel, cukorral felteszem a legkisebb lángon föni. Az elején, amig a rizs nem kezd el megfehéredni nagyon sürün kell kevergetni, hogy ne kapja le az alját, utána már nem kell szinte minden pillanatban, de azért ne hagyjuk teljesen magára. Amikor úgy látjuk, hogy a rizs megfött,
a zselatinlapokat egyenként mártsuk bele egy tál hideg vizbe, és kb öt percre hagyjuk is benne. Ez azért fontos, hogy ne ragadjanak össze, ha már vizesek akkor már kevesebb az esély, hogy összetapadnak. Amikor a lapok megpuhultak egyenként engedjük bele a rizses tejbe miközben folyamatosan keverjük, hogy ne tudjon összeállni a lábaskánk aljában. Nem kell vele fözni!
Amint benne van a zselatin, jöhet a túró és a mascarpone. Ha keményebb a túrónk, érdemes elötte szitán áttörni.
Kézi habverövel keverve (nem a rugós) segit szépen megelözni a darabosságot.
Tegyük félre amig meg nem hül, de ne hagyjuk még megdermedni.
Töltsük a kihült tésztánkra, és tegyük hüvös helyre, hogy megdermedjen, mielött a zselatint is rátennénk.

Hozzávalók a zselatinos részhez:
kb. 20-30 dkg eper
30 gram zselatin (nálunk másfél csomag)
8-9 dl viz
1-2 dl eper szörp

A vizet megmelegitjük, a legkisebb lángon állandó kevergetés közben a zselatinlapokat, az elözöekben ismertetett módon (elöször hideg vizben áztatva) egyenkét beleengedjük a vizbe. Utána a szörpöt is hozzáöntjük, átkeverjük, óvatosan megkóstoljuk,(vigyázat forró!!), és ha kell cukorral utánaizesitjük. Nem kell fözni. Hagyjuk meghülni, de nem teljesen , mert akkor nem lesz szép.
Az epret megmossuk csikokra vágjuk és a rizses rész tetejére egymás mellé beteritjük. Vigyázat, ha nem elég dermedt a rizses rész, akkor besüllyedhet az eper, és akkor oda a látvány.
Utána jöhet a tetejére a zselatin, ha már nem forró, hanem szinte kézmeleg.
Vigyázat, ha nem elég dermedt amikor a zselatin rákerülne, akkor össze fog folyni.
Tegyük hütöbe a teljes dermedésig, utána szeletelhetjük.

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Hú Erika,nagyon jól mutat,és gondolom ennyire finom is.kicsit macerás,de ha lesz sok időm kipróbálom.puszi.

    VálaszTörlés
  2. Szia Melli. Nem olyan macerás, mint aminek látszik, de eszméletlen finom. a macerás rész inkább az hogy ki kell várni, hogy megfelelöre hüljön le.
    puszi

    VálaszTörlés
  3. ISTENI!!!!! Nagyon szép lett, ügyes vagy!!! Húúúú ez tényleg finom lehetett, de ugye gondoltál rám is és még maradt pár darab. Én is megcsinálom.

    VálaszTörlés
  4. Gizike,fent voltál,és nem jöttél?
    Jól néz ki mi?

    VálaszTörlés
  5. Erika,nem alkottál semmit????tessék csinálni valamit,mit fogunk enni,ha nem fözöl???
    puszil Melli.

    VálaszTörlés