2009. szeptember 17., csütörtök

Gyors Stroganoff krumplipürével



Hozzávalók:
Stroganoff-hoz

fél kilónyi sertéshús vékony csíkokra vágva
400 grammnyi champignons gomba szeletekre vágva
piros húsos paprika csíkokra vágva
két teáskanálnyi pirospaprika
só, bors,
oliva olaj
egy pohárnyi tejszin
egy kis doboz paradicsompüré (70 dkg).

A krumplipürét kezdem el, mert több idöre van szükség, mint a stroganoffhoz.
Ennek receptjét nem irom, mert biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan hozzá a jól bevált receptje.

A stroganoff elkészitése:
Sóval borssal és a pirosparika felével és olivaolajjal elkészitem a pácot, amibe beleforgatom a husit. Wokban vagy serpenyöben kb 5 percig erös tüznél megpiritom a húst, kiszedem egy tányérra, a megmaradt zsiradékba beledobom a gombát és a paprikát, 2-3 percig lassú tüznél megdinsztelem, hozzáadom a megmaradt pirospaprikát, a paradicsompürét, jól elkavarva fél percig dinsztelem, adok hozzá 50 ml forró vizet és felforralom. visszateszem bele a húst és hozzáadom a tejszint, lassú tüzön összemelegitem, de már nem forralom. ha kell utánaizesitek sóval borssal.
Krumplipürével tálalom

Jó étvágyat!

2009. szeptember 12., szombat

Babos-kókuszos rizs


Hozzávalók (4 személyre):
500 gram vörös babkonzerv
250 gram rizs
2 evökanálföldimogyoróolaj vagy napraforgóolaj
egy vöröshagyma apróra vágva
két gerezd fokhagyma préselve
fél teáskanál chilipor
egy zöld paprika mag nélkül ledarálva
só, frissen örölt bors
200 ml kókusztej

Elökészités:
A babot leöbliteni hideg vizzel, hagyni jól lecsöpögni, szokásosan fözzük meg a rizst, hagyjuk egy kicsit hülni.

Elkészités:
Forrositsuk meg az olajat egy wokban vagy serpenyöben, dinszteljük a hagymát üvegesre, tegyük hozzá a fokhagymát és a darált (vagy reszelt) paprikát és a chiliport (Vigyázat mert a chilitöl erös lesz, örölt pirospaprikával is helyettesithetjük). Kicsit dinszteljük össze, keverjük bele a lecsöpögtetett babot és a rizst, melegitsük össze, izesitsük sóval borssal izlés szerint. Azután a kókusztejet is keverjük hozzá, melegitsük össze, de ne fözzük.

Jó étvágyat!

Rostonsült dagadó sült banánnal



Hozzávalók (4 személyre):
400 gram dagadó 1,5 cm lapokra vágva
egy citrom
fél teáskanál só
egy gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva
késhegynyi pirospaprika
100 ml földimogyoro-olaj, vagy kukoricaolaj
2 (bak) banán

Elökészités:
a szelet húsokat egy tálban szépen tegyük egymás mellé.
A citromot mossuk meg alaposan. Reszeljünk fél teáskanálnyit a héjából, és nyomjuk ki a levét.
keverjük a citrom héját a levét, a sót a fokhagymát és pirospaprikát az olaj felébe, és a pácba forgassuk bele a husokat. Hagyjuk érni egy órácskát.

Elkészités:
A banánt természetesen a héja nélkül hosszában vágjuk félbe, szedjük ki a husit a pácból, konyhai törlópapirral kicsit itassuk le róla a lét, de nem kell nagyon. Elömelegitett grillserpenyöben süssük a husit oldalanként kb. két-két percig. A banánt egy serpenyöben a maradék olajon süssük világosbarnára.

Szervirozzuk a húst a banánnal és a babos kókuszos rizzsel.

Jó étvágyat.

2009. szeptember 7., hétfő

Tepsibensült csirke különleges pácban

Ma nem tudtam, hogy mit kellene fözni vacsorára, de megláttam a boltban a vegyes csirkehusit, amiben volt szárnya is. A párom nem szereti, de mivel volt benne combja is igy el tudjuk osztani, mert én meg nagyon szeretem, de külön nem szoktam venni. Gyorsan ki is találtam, hogy tudnám igazán finomra elkésziteni. Friss petrezselymet és snidlinget is kaptam, el is készitettem és gyorsan megosztom az olvasóimmal is.

Hozzávalók:
csirkecomb, alsó-felsö és csirkeszárny vegyesen.
fokhagyma
petrezselyemzöld
snidling
bors, só, pirospaprika
olivaolaj
folyékony sütövaj

Elkészités:
feldarabolom apróra a petrezselyemzöldet, a snidlinget, lereszelem a fokhagymát, borsot darálok bele izlés szerint, sót és pirospaprikát beleteszem, összekeverem az olivaolajjal és folyékony vajjal. Jól beleforgatom a husit, a tepsibe szépen egymás mellé helyezem, kicsit állni hagyom, hogy jól összepácolódjon. Kevés vizet lehet önteni alá.
Alufóliával befedem a tepsit, és sütöben megsütöm. Amikor már szinte kész van leveszem a fóliát, és hagyom, hogy megpiruljon, ha kell közben meg is forgatom.
Rizzsel és kevés paradicsommal és uborkával tálaltam.
Jó étvágyat!

Sült sertéskaraj krumplival, salátával

Ez volt a tegnapi vacsoránk.

2009. szeptember 6., vasárnap

Nyaralásunk alatt ettük

Barátnöm készitette el ezt a finomságot, nagyon belaktunk belöle.
Lecsós rakott csirkemell.

2009. szeptember 5., szombat

Bográcsos csülökpörkölt


A nyaralásunk alatt nagyon finom bográcsos csülökpörköltet csináltak a fiúk. Jól belaktunk belöle fött krumplival.