2009. március 25., szerda

Grapefruit-os garnélarák

Hozzávalók: (4 személyre)
a zacsi fagyasztott sósvizi garnélerák 500 gram (kiolvasztva).
4 evökanál olaj
2 grapefruit
1 zöld citrom (lime)
6 evökanál majonéz
1 késhegynyi cayennebors
15 gramnyi apróra vágott petrezselyem.

Töröljük szárazra a garnélát konyhai törlöpapirral. Forrósitsuk meg az olajat egy wokban vagy serpenyöben, és a garnélát három részre osztva süssük rószaszinüre. Konyhai papiron hagyjuk lecsepegni és kihülni.

Hámozzuk meg a grapefruitot, szedjük gerezdekre, és próbáljuk a hártyát is leszedni róla.
Csavarjuk ki a fél lime-t és a keverjük össze a levét a majonézzel, a cayenneborssal. Igy egy szószt kapunk. izesitsük sóval frissen tekert örölt borssal. A lime másik felét vágjuk fél karikákra.
Keverjük össze a garnélát a grapefruittal és a petrezselyemzöld 3/4 részével. Osszuk el a négy tányérra. Szorjunk a tetejére a maradék petrezselyemzöldet, tegyük rá a lime-t és szervirozzuk egy kevés lime-majonézzel.

2009. március 19., csütörtök

Rántott zeller

A zellergumót meghámozom, karikákra vágom. Sós ételizesitös vizben félpuhára fözöm, leszüröm róla a vizet, bepanirozom, forró olajban kisütöm, és már kész is.

Jó étvágyat!

Rántott tükörtojás

Hozzávalók:tojás,olaj,só,a panírozáshoz:liszt,tojás, zsemlemorzsa,olaj.
Elkészítése:

Elkészítem a tükörtojást szokás szerint. megvárom, amíg kihűl, bepanírozom, ahogy a húst szoktam, és forró olajban kisütöm, mint a rántott húst.
Jó étvágyat!

Paradicsomleves

Apróra vágott vöröshagymát olivaolajon üvegesre dinsztelem. Ráteszem a legalább 4-be vágott paradicsomot (egy kilónyit), rászorok egy kevés kristálycukrot, összedinsztelem, felöntöm vizzel, hogy éppen ellepje, kb 10-15 percig fözöm, összeturmixolom, hogy ne maradjon darabos, visszateszem a tüzhelyre, kb ennyi vagy valamivel kevesebb paradicsomlével felöntöm, kevés fözötejszint keverek bele, soval még izesitem, (édesszájúaknak lehet még cukorral is). Friss bazsalikomlevelet apróra vágva beledobom, összefözöm és már kész is van.

Megjegyzés: bazsalikom helyett lehet apróra vágott zellerlevéllel iz izesiteni.

Saláta Erika módra.

Hozzávalók:
egy kis fej lilahagyma
egy kigyóuborka
3-4 paprika (kaliforniai, de lehet magyar fehérhúsúval is)
30-40 dekányi aprószemü paradicsom
só, bors
citromlé
szezámolaj

Elkészités:
Lilahagymát vékony csikokra vágom, finoman megsózom, állni hagyom.
Paprikát, paradicsomot, uborkát izlés szerint kockákra vágom.hozzákeverem a hagymához. ha valaki ki akarja nyomni a levétöl a hagymát, azt is lehet, de nem fontos, én sem mindig szoktam.
Sózom, borsozom, citromlével meglocsolom, összekeverem. Meglocsolom a szezámolajjal, összekeverem. Jól lefedve, hütöben legalább félórára állni hagyom.

Megjegyzés:
Nagyon finom köretként, salátaként, de akár magában is.
Másnap még finomabb.
Imádom érezni a szezámmag izét illatát.

Jó étvágyat! Eet smakelijk!

Lencsesaláta (szilveszterre)

Hozzávalók:
feles sárgaborsó
lencse
citrom két vége
sárgarépa
gomba
zellerszár, vagy bármilyen más zöldség
lilahagyma
vöröshagyma
fött tojás
virsli
só, bors, citromlé
olivaolaj, vagy étolaj.

Elökészités:
sárgaborsót és a lencsét éjszakára külön-külön beáztatom hideg vizbe, vagy fözés elött egy-két órával forró vizbe. sárgarépát karikákra vágom, gombát csikokra, vöröshagymát és a lilahagymát is. Zellerszárat vagy a zöldséget is csikokra. a fött tojást félbevágott karikákra.
Virslit felkarikázom.

Elkészités:
A lencsét és a sárgaborsót külön edényben felteszem bö vizben ételizesitövel izesitve föni. Nem felejtem el beletenni a citrom végeit. vigyázva, hogy ne föjön szét, leszüröm, egy tálba teszem mindkettöt. Lilahagymát serpenyöben kevés olajon megfonnyasztom, hozzáadom a lencsékhez.
Vöröshagymát elkezdem fonnyasztani, hozzáadom a répát, a zöldségeket, kicsit kevergetve átsütöm, hozzáadom a gombát is, azzal is összesütöm, és hozzáadom a többihez. Közben sóval borssal izesitgetem, hogy ne maradjon iztelen.
A virslit külön serpenyöben forró olajon megpiritom, hozzáadom, kis citromlével meglocsolgatom, összekeverem, de ovatosan, hogy ne törjön. Belekeverem a tojást is. Kicsit állni hagyom. Hidegen a legfinomabb.

Megjegyzés: a lencse sokkal gyorsabban kész van mint a borsó

Jó étvágyat!

Spagetti bolognese Erika módra

Hozzávalók;
Húsos szalonnacsíkok
Vöröshagyma
Darált hús (30-40 dekányi)
Gomba
Paprika
fokhagyma
zöldségkocka
Meghámozott paradicsom
Paradicsompüré
kevés töröttpaprika
Spagetti
olivaolaj
Reszelt sajt.

Elökészületek:
Kockára vágom a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, amit elötte meghámoztam. Feldarabolom a gombát. Pohárnyi forro vizben feloldom a zöldségkockát.

Kevés olivaolajban elkezdem dinsztelni a szalonnacsikokat, hozzáadom a kockáravágott hagymát. kicsit dinsztelem együtt. Belekeverem a darált húst, fakanállal szépen beledolgozom. Mikor kicsit hozzábarnult a husi, beledobom a feldarabolt gombát.

Aztán a feldarabolt paprikát, fokhagymát. Jöhet még hozzá a fedarabolt paradicsom, kis örölt paprika, felöntöm a zöldséglével, belekeverem a paradicsompürét és készrefözöm. De néha megkevergetem, nehogy leégjen, ha kell akkor még öntök hozzá vizet. Izlés szerint izesitem sóval borssal. Lehet bele kis oreganot tenni.

Közben sós vizben kifözöm a spagettitésztát, összekeverem, tüzálló tálba, vagy
mély tepsibe teszem, megszórom reszelt sajttal és sütöben pár percig sütöm, amig kicsit barnulni nem kezd a sajt.


Jó étvágyat! Eet smakelijk!

Tejszines-gombás-zöldborsóhéjas csirkemell

Hozzávalók:
1 kiló csirkemell
1 fej vöröshagyma
30 dkg gomba
25-30 dkg fözötejszin
makarónitészta

Elkészités:
A csirkemellet nagyobb kockákra vágom, mintha pörkölthöz lenne, kevés olivaolajon wokban megpiritom, és hagyom a saját levében párolódni.Közben egy másik serpenyöben az apróra vágott vöröshagymát megpiritom, hozzáadom a felszeletelt gombát, összesütöm, hozzákeverem a csirkéhez, hozzáadom a fözötejszint, összefözöm.

Makarónival tálalom.

Jó étvágyat! Eet smakelijk!

Rakott karfiol Erika módra


Hozzávalók:
Karfiol
Darált hús
Pár szem burgonya
4-6 bacon szelet
Tejföl
Reszelt sajt
1 tojás
Vöröshagyma
Fokhagyma
Sárgarépa
Fél kaliforniai paprika
1 paradicsom
Só, bors
Kevés vöröshagymát olajon megdinsztelem, közben hozzáadom a karikákra vágott sárgarépát, együtt dinsztelgetem pár percet, beleteszem a darált húst, izesitem sóval, borssal, fokhagymával, kevés kockára vágott kaliforniai paprikát és paradicsomot teszek még bele. Összefözöm.


Karfiolt sós, vagy ételizesitös vizben puhára fözöm, kiszedem hülni. Két három közepes burgonyát héjában felteszem föni, hagyom kicsit hülni,megpucolom. A bacon-szeleteket a jénai aljára teszem, ráhelyezem a vékony szeletekre vágott burgonyát. Sózom, borsozom.

Erre amit a darálthúsból készitettem, szétteritem. Tetejére teszem a karfiolt. Egy nagy pohár, vagy két kisebb tejfölt összekeverek egy egész tojással, ráöntöm a karfiolra, megszórom reszelt sajttal, és beteszem a sütöbe, addig sütöm, amig meg nem barnul a teteje.



Jó étvágyat! Eet smakelijk!


2009. március 18., szerda

Parasztkáposztás egytálétel füstölt fözökolbásszal (4 személyre) Stamppot boerenkool met rookworst

Hozzávalók:
800 gram apróra vágott káposzta (igazi sötétzöld)
1200 gram hámozott krumpli
500 gram húsos szalonna csikokra vágva
1 szál füstölt fözökolbász
kis kávéscsészényi vluggort (na én ezt most kihagyom belöle, mert nem kaptam)
vaj
füszerek (só, bors, paprika, fokhagyma, meg amit akartok izlés szerint)



Elkészités:
Sós vizbe felteszem föni a krumplit.
Egy másik edénybe a káposztát, hogy teljesen belepje a viz, (ebbe dobnám bele a vluggortot, ha lenne, de mivel nincs akkor majd legközelebb)lassú tüznél fözöm.
Füszerekkel összekeverem az apró csikokra, vagy kockákra vágott húsos szalonnát.
A forró vajban készre piritom.
A krumplifözés 10-dik percében a kolbit a krumpli tetejére teszem, és együtt fözöm készre.

Leszüröm a krumplit és még lassú tüzön kb 10 percig elfözöm belöle a nedvességet.
A káposztát szüröbe teszem, kicsit kinyomkodom, ne maradjon benne sok viz, mert akkor túl nedves lesz a kajám.
A káposztát, a krumplit és a szalonnát, a szalonnazsir felével jól összekeverem. Ha száraznak találom, még teszek bele a zsirból, de ha zsirosnak, de mégis kicsit száraz, akkor egy kis tejet lehet belekeverni. (Remélem értitek)

A tetejére a zsirból csorgatok egy kicsit. Tálalom a fött kolbival. Mustárt is adhatok a kolbihoz.

Jó étvágyat!
Eet smakelijk!

Semmilyen napok

Sajnos a napokban nem úgy sikerülnek a kajáim, hogy érdemesek legyenek ide feltenni, igy inkább majd régi recepteket fogok feltenni.